PROIECTUL JOYRIDE – Joint Resources and Initiatives Dedicated tothe Environment COD OBG-338

PROIECTUL JOYRIDE – Joint Resources and Initiatives Dedicated tothe Environment COD OBG-338 PROGRAMUL INTERREG V-A ROMANIA-BULGARIA, Proiect finantat în cadrulAxei Prioritare 2 – O Regiune Verde, Obiectivul Specific 2.1 Îmbunătăirea utilizării durabile a resurselor și patrimoniului natural și a patrimoniului cultural.

18.11.2019 Localitatea Agigea

Dimineață, un soare timid printre perdele bogate de nori, nu anunța nimic din ziua ce avea să urmeze. Dar cum am ajuns la Căminul Cultural Agigea, doamna Vreme Elisabeta -director al Căminului Cultural Agigea, m-a întâmpinat românește, cu pâine și cu sare, cu zâmbetul pe buze îmbrăcată într-un autentic costum popular din zona Ardeal, zonă din care se trage această distinsă doamnă. Costumul de o deosebită frumusețe și valoare, purtat cu o eleganță și distincție demnă de Regina Elisabeta a Marii Britanii, a transformat-o pe Elisabeta noastră într-o adevărată regină a zilei. Alături de numeroșii invitați români și bulgari am gustat cu poftă din pâinea și sarea oferită și am admirat prezența acestei doamne.

Gazdele noastre, Cristina Daniela Plugaru, Anca Florina Paraschiv, conduse de domnul viceprimar al Comunei Agigea Niță Marius Daniel, au avut plăcerea să ne primeasă cu ospitalitatea specific românească și să ne vorbească despre proiect, despre comuna Agigea și depre această comunitate ce dorește să se îndrepte către turism, către ecologie și către dezvoltarea unor noi căi de pătrundere și explorare a spațiului dobrogean. Astfel ei gândesc turistic, prin faptul că este localitatea cu cea mai bună poziție turistică, deoarece aici avem capătul autostrăzii ce leagă litoralul românesc de restul țării, două căi rutiere majore de acces către orașul Constanța și litoralul nordic românesc, o cale de acces către sudul litoralului, două căi de acces către Bulgaria și totodată o cale de acces navală prin Canalul Dunăre Marea Neagră, și una prin Marea Neagră. Astfel, de aici pornim către toate direcțiile din zonă. Am vorbit despre ecologie, pentru că, Staţiunea biologică marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” de la Agigea a devenit un important centru de cercetare, cu care noi dobrogenii trebuie să ne mândrim. Pe tema studiului migrației păsărilor este cel mai mare centru din sud-estul Europei și are deja rezultate foarte interesante în acest domeniu. Am vorbit despre noi căi de pătrundere și explorare a spațiului dobrogean deoarece Canalul Dunăre Marea Neagră (al treilea ca mărime din lume) ar putea fi deschis în curând traficului naval de persoane. Aș recomanda tuturor o croazieră pe Canalul Dunăre Marea Neagră și o trecere prin Ecluza Agigea. Am avut această plăcere și ocazie în trecut, deci pot să vă spun că sunt experiențe unice pentru orice turist. Astăzi am retrăit aceste momente la vizitarea Ecluzei Agigea. Din păcate însă acest spectacol, nu poate fi vizionat încă de publicul larg. Mulțumesc Primăriei Agigea și celor care au inițiat acest proiect pentru invitație, iar mâine voi avea plăcerea să merg în comuna Băneasa din Județul Constanța unde mă aștept să am parte de aventuri depsebite.

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *