„IMAGINAR – strămoșii mei” – Magda FULGER

Astăzi 26 noiembrie 2022 am participat la vernisajul expoziției IMAGINAR -strămoșii mei , expoziție de artă fotografică aparținând artistului fotografic Magda Fulger.

Primele sentimente ce mi-au stăpânit inima au fost cele de bucurie.

Magda Fulger (unul dintre cei mai dragi artiști foto pe care îi cunosc) realizează o nouă expoziție personală.

Muzeul de Artă Constanța, primitor ca de fiecare dată ne întâmpină de la ușă cu zâmbetul cald al angajaților săi. Molipsit de acest zâmbet, chipul meu desenează propriul zâmbet pe față ca răspuns.

În interior, la vernisaj, multe chipuri cunoscute mă fac să intru repede în atmosfera prietenoasă și să ascult cuvintele autoarei expoziției și ale doamnei Iulia Pană curatoarea expoziției.

Recunosc că nu am fost foarte atent, gândurile mele mergând doar la așteptările mele legate de Magda Fulger, la geometria contemplativă din lucrările ei, la curbele discrete ale unor siluete umane înglobate atât de uimitor în această geometrie, la contrastele de lumină și întuneric ce stăpânesc și fixează privirea pe operele fotografice semnate Magda Fulger.

Știam din conversațiile avute anterior cu Magda Fulger și cu Iulia Pană în cadrul Asociației Kulturale din Constanța (asociație din care fac parte și eu și sunt atât de mândru de asta), că acestă expoziție are legătură cu fotografii vechi ale strămoșilor autoarei expoziției.

Expoziția este însă atât de surprinzătoare încât rămâi fără cuvinte, simți că nu ai puterea de a mai exprima ceva.

Am întâlnit ochii Magdei Fulger și sper că privirea mea, sau luminile din ochii mei i-au răspuns la întrebarea – Cum este expoziția? Gura mea nu mai avea cuvinte de rostit iar mintea s-a blocat în căutarea unor cuvinte care să exprime intensitatea sentimentelor trăite în fața lucrărilor vizionate. Salvator vine pe buze doar un singur cuvânt – Bravo!

Nu am să vorbesc aici despre Magda Fulger ca persoană, nu am să vă spun despre multele sale premii câștigate, despre cât de recente sau de vechi sunt începuturile ei în fotografie, despre suprarealism sau noua perspectivă pe care a creat-o cu fotografiile strămoșilor, nu am să ucid nimic din plăcerea de a vedea această expoziție. Mergeți și descoperiți, vizionați această expoziție. Veți avea în viața voastră câteva clipe de trăire altfel, de uitare de telefonul mobil, de griji, etc. Este ca un puternic drog extras din artă!

Revenit în stradă mă lovesc privirile curioase dar și urâcioase ale trecătorilor. -Ia uite la ăsta a ieșit din Muzeul de Artă! Ce tâmpit! Pierde vremea pe acolo! S-a murdărit de artă și acum se crede mai sus ca noi!

Nu fraților! Nu sunt murdar, m-am curățat prin artă! M-am curățat pentru câteva clipe de fotografiile dubioase de pe social media, de portrete cu buze țuguiate, de posterioare postate drept în cadru (de parcă nu iese aceeași mizerie pe toate posterioarele umflate sau neumflate) de selfie-urile în oglindă, etc.

Intrați și curățați și voi puțin ochii, iar apoi veți vedea mult mai bine lumea! Mulțumesc Magda Fulger pentru acestă nouă curățare a vizualului meu a minții mele, pentru noile perspective și pentru bucuria de astăzi. Mulțumiri tuturor celor care te-au susținut în acest proiect!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *